En konferens för fred

Hela teamet bakom Rotarys fredskonferens.

Att få stå i direktsändning med Ukrainas ambassadör i Sverige, Andrij Plakhotniuk, det låter som en dröm, men på fredskonferensen som två Rotarydistrikt arrangerade 22 oktober blev det verklighet.

För dig som inte vet så mycket om Rotarys verksamhet, och kanske ser framför dig ett gäng ryggklappande herrar från näringslivets högsta höjder, så kan jag säga att ja, den bilden stämmer.

Men det är lyckligtvis inte hela sanningen. Ett av Rotarys ledord är People of action, och det handlar bland annat om att snabbt kunna gripa in vid större händelser. Rotaryklubben i Hjo är ett lysande exempel på hur Rotary blev navet i den snabba uppbyggnaden av flyktingmottagande när Ukraina invaderades.

Rotary fanns med i förberedelsearbetet inför att FN grundades 1948, och bedriver i dag ett stort arbete för att främja fred och utveckling. Biståndsprojekt genomförs på ett speciellt sätt, eftersom det alltid finns en lokal Rotaryklubb i landet där biståndsprojektet genomförs, en klubb som garanterar att pengarna går dit de ska.

En annan styrka i Rotary är medlemmarnas nätverk, som alltså bland annat sträcker sig in i Ukrainas ambassad i Sverige. Därmed var ambassadör Andrij Plakhotniuk en av de medverkande vid vår digitala fredskonferens i oktober.

Alla medverkande var med digitalt, och på plats i Jönköping fanns vi moderatorer, tekniker och support, totalt fem personer. Vi ska erkänna att det var nervöst innan alla medverkande kopplade upp sig, men allt fungerade som det skulle.
Ambassadören höll ett föredrag om nuläget i Ukraina, och därefter svarade han på frågor från deltagarna. Att få vara med om att direkt länka samman Rotarianer och andra fredsintresserade med en så högaktuell person, det var stort.

Lika fascinerande var det att få med en av Rotarys Peace Fellows i direktsändning. Maria Francisca Garcés tog i somras sin masters i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, en utbildning hon kunde genomföra tack vare ett sipendium från Rotary. Hon  var med på konferensen direkt från sitt hemland Colombia och berättade om sina studier av människor i konfliktområden, och om vikten av att bygga broar mellan olika stridande grupper, som i hennes hemland.

Bland övriga föreläsare fanns polismästare Carin Götblad och kriminolog Jerzy Sarnecki som talade om gängbrottslighet, och Charlotte Almkvist, allmänläkare och medlem i Stockholm City Rotaryklubb som berättade om Rotarys arbete i Kenya, för att bara nämna några.
Alla ställde upp gratis, och medverkade med glädje i ett Rotaryarrangemang.

Det var fantastiskt roligt att få arrangera konferensen, och vi hoppas kunna genomföra konferenser med fredstema flera gånger. Jag ser redan fram mot att åter få vara länken mellan nyckelpersoner för fred och utveckling och en engagerad publik.