Cyklar är farliga och obegripliga

Foto: Pixabay

Den är stor och kan verka skräckinjagande. Den har starka ben att sparka med men flyr hellre än fäktar. Flyktbeteendet ligger djupt rotat i dess arvsmassa, och den springer hellre än att titta efter en gång till på det som ser farligt ut.

Det räcker med att den gör en ansats till att springa för att den som sitter på dess rygg ska hänga löst.
Sådan är hästen. Och detta är skälet till att du som cyklar, åker moped, åker rullskidor eller gör något annat som kan skrämma hästen, kan orsaka en olycka om du inte tänker dig för.

Bilar och lastbilar har de flesta hästar lärt sig att förhålla sig till, men det är absolut ingen garanti för att ett möte mellan häst och bil ska gå bra.
Och om det handlar om ett möte mellan en häst och något som närmar sig snabbt och ljudlöst, som en cyklist eller någon som åker rullskidor eller inlines, då kan det gå riktigt illa. Hästen förstår inte vad den ser, och väljer då att fly.

Senast häromdagen gick min trygga medryttarhäst upp i full flyktberedskap när en inlinesåkare närmade sig, på den gemensamma cykel- och ridvägen strax utanför ridskolan.  Jag red undan så gott det gick på en skakande häst. Inlinesåkaren gjorde ingen ansats att sakta ned.

Med ganska enkla medel kan vi alla hjälpas åt att minska olycksrisken. För dig som cyklar, åker moped, rullskidor eller inlines och möter en häst – eller passerar en häst – gäller några enkla regler (som jag delvis lånat från Ponnymammans blogg)
1. Sakta ned i god tid
2. Ropa hej eller något annat redan på avstånd. Då förstår hästen att du är en människa och blir förhoppningsvis lite mindre rädd
3. Håll avstånd
4. Om du ser att hästen är orolig, stanna helt och försäkra dig om att det hela slutar väl.
5. Ladda ner SOS-appen om du inte redan gjort det. Använd den om det behövs.

Det är inte bara möten med andra på vägen som kan skrämma en häst rejält. Andra obegripliga företeelser – ur hästens synpunkt – är barn som hoppar studsmatta liksom robotgräsklippare.
Hästarna kan inte tolka rörelsen med hoppande barn, och robotgräsklipparna sänder ut massor av motstridiga signaler när de först närmar sig, sedan vänder tillbaka och så plötsligt närmar sig igen. Vän eller fiende? Hästen vet inte vilket.
Så har du studsmattor eller gräsklipparrobotar och ser en häst som vägrar passera blir ekipaget djupt tacksamt om du ber barnen sluta hoppa några minuter och ger roboten en liten paus.
Här kan du läsa mer om vad etologen Malin Axel-Nilsson säger om varflr hästar blir så rädda för gräsklipparrobotar.