Grön robot kan ge hästen panik

Har du upplevt att hästen blivit fullständigt panikslagen vid åsynen av en robotgräsklippare?
Det har jag. Och det finns förklaringar till det.
”Det som skrämmer hästen är att roboten inte reagerar när hästen försöker kommunicera med den” säger etologen Malin Axel-Nilsson.
Plötsligt dök en oväntad fara upp på min och fuxens vanliga skrittrunda. I en trädgård rörde sig en robotgräsklippare, och min häst såg den på långt håll. Hon stannade och tittade, vi fortsatte framåt och hon följde den med blicken. När roboten fortsatte röra sig omväxlande mot oss och från oss blev hon mer och mer panikslagen, och till slut fick jag hoppa av och leda förbi en darrande häst. Samtidigt hade husägarna kommit ut och stängt av roboten.
Vad var det med roboten som skrämde hästen så?
Etologen Malin Axel-Nilsson har forskat i hästars beteende och kan förklara.
”Roboten kör sitt eget race, utan att kommunicera eller skicka några signaler som hästar kan tolka. Hästar är väldigt känsliga för reaktioner, och när de går bakåt för att skapa avstånd väntar de sig en reaktion på det. Om ni hade mött ett djur hade det stannat upp, tittat och väntat in en reaktion från hästen för att sedan agera utifrån det. Så gör inte en robotgräsklippare”.
Att aldrig låta hästen vinna när en fara dyker upp är en sanning som Malin Axel-Nilsson inte skriver under på.
”Säkerheten måste gå först. Blir det för farligt att försöka få hästen förbi något så är det bättre att vända. Dessutom blir det en negativ upplevelse för hästen om du blir för hård mot den. Samtidigt är det viktigt att återvända till situationen och lösa den, kanske med en medhjälpare eller en annan häst som hjälphäst.”
Det går att vänja hästen vid robotgräsklippare, men det får ske i små steg, enligt Malin Axel-Nilsson.
”Börja helst med en stillastående klippare, för att sedan sätta igång den. Det är viktigt att miljön är lugn utan andra orosmoment som bilar, hundar eller barn. Beröm hästen för varje framsteg, och kom ihåg att hästen måste vara lugn och mentalt tillgänglig för att ta emot träningen.”
Malin Axel-Nilsson är inte förvånad över att hästar kan få panik över robotgräsklippare.
”Själv har jag haft en liknande upplevelse med barn som hoppar studsmatta. När de studsar upp och ner är det också en helt irrationell och hotfull upplevelse för hästen. Jag fick be barnen sluta hoppa, men då höll det på att bli tokigt när de i stället sprang fram och ville klappa hästen”, säger Malin Axel-Nilsson.

Favorit i repris, tidigare publicerad på tidningen Ridsports hemsida (maj 2016)