Aprilskämt – en konstart i utdöende

Man får skämta om tranor, men det krävs finess

Till och med jag förstår att det inte är läge för så många aprilskämt i år. Det kan vara så att den rådande situationen innebär spiken i kistan för konstarten att skapa ett aprilskämt.

Redan för flera år sedan talade medier med hög svansföring om att de skulle sluta med aprilskämt i tider då Fake news har blivit ett begrepp. Ännu en olycklig förändring som vi kan föra in på president Trumps skuldkonto, alltså.

Men aprilskämt är så mycket mer än fake news. I sin renaste form skakar de om, väcker känslor av glädje, chock eller bestörtning, för att minuten senare leda till insikten: Nej, detta kan inte stämma.

Detta vet alla vi journalister. Om något verkar för bra för att vara sant, så är det oftast det.

I år tror jag som sagt inte att det blir många aprilskämt – om ens några, men det hindrar mig inte att se tillbaka på glansfulla dagar och minnas några av de skämt jag varit med om att skapa.

Att skämta om tranor är vanligt här i Skaraborg – och farligt. Det kräver ett stort mått av finess, eftersom transkämten ofta är lätta att avslöja. Men 2004 lyckades vi på Radio Skaraborg ändå få till det.

Vi berättade att vattnet i Hornborgasjön var för kallt för tranorna, enligt den då nystartade Djurskyddsmyndigheten, som hotade med att ställa in transäsongen. Allmänheten uppmanades därför åka till Hornborgasjön med termosar med varmvatten. Det fina i detta var att Djurskyddsmyndighetens generaldirektör Matz Hammarström faktiskt medverkade.

2005 var nyheten i Radio Skaraborg att datumkörning skulle införas på den hårt trafikerade E20. Bilar med udda slutsiffra på skylten kör udda dagar och så vidare. Polisen varnade för ökad svartskyltsförsäljning.

Efter den snörika vintern 2010 införde vi det nya RET-avdraget. RET stod för reparation som en följd av extraordinära temperaturförhållanden.

Under senare år minns jag framför allt ett som jag var med om att fabricera på tidningen Ridsport för tre år sedan.  Här var själva SLU-professor Lars Roepstorff med på banan, och vi lanserade det magnetiska ridunderlaget, där man kunde reglera magnetismens styrka så att ystra hästar hölls nere på marken, medan den som ville träna piaff eller hoppa högt kunde ta hjälp av omvänd magnetism, så att hästarnas järnbeklädda hovar studsade lätt.

Här kan du hitta skämtet.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Vem har mest rätt till tronen? Foto: Mattias Edwall

Men det har nu gått 11 år sedan vi skapade aprilskämtens aprilskämt.

Den stora nyheten 1 april 2009 var att då fortfarande blivande prins Daniel är släkt med Birger Jarl och därmed har mer arvsrätt till kronan än Victoria. Nyheten bekräftades av såväl släktforskaren Ted Rosvall som kyrkohistorikern Ragnar Sigsjö.

Det som gjorde detta till alla aprilskämts moder var att det sedan började leva sitt eget liv. Flera år senare läste jag en artikel om släktforskning, och såg till min häpnad att en släktforskare berättade om vilka fantastiska fynd man kan göra som släktforskare, och använde som exempel på detta att prins Daniel var släkt med Birger Jarl…

Här finns inslaget och texten.