Tisdag 17 januari – nej, ridsporten är ingen sport

Historien upprepar sig. Det finns inget som skapar sådana känslostormar som när en ryttare vinner Jerringpriset. Vi såg det när Rolf-Göran Bengtsson vann priset, och vi upplever det igen när Peder Fredricson står där med glasskålen. Ridsporten jublar, och ett antal sportjournalister och andra experter tar det som en personlig kränkning.

Det är nog lika bra att vi faller till föga och erkänner.
Ni har rätt, ridsporten är ingen sport.

I ridsporten tävlar män och kvinnor sida vid sida på samma villkor, utan handikapp eller med särskilda hänsyn till något av könen. Så går det inte till i sportens värld.

I ridsporten är den idrottsliga prestationen bara en del av en större helhet, som för många blir en livsstil. Hästen kräver omsorg dygnet runt, något som inte krävs av en simhall eller en golfbana, åtminstone inte av utövarna, för så går det inte till i sportens värld.

I ridsporten går stjärnorna omkring som alla andra på tävlingsplatser och evenemang. De är med mitt i vimlet på Falsterbo, Friends och Scandinavium, och den som vill kan stanna och prata med dem. I Peders fall arrangerar han och Lisen dessutom tävlingar hemma på gården. Så gör man inte i sportens värld.

Peder kallas för just det, inte Fredricson, vilket just i detta fall skulle bli otydligt, eftersom det lika gärna skulle kunna handla om Peders bror Jens. Men i ridsporten använder vi förnamn på Malin, Rolf-Göran, Henrik och de andra. De är inte Stenson eller Sjöström, som det ska heta i sportens värld.
Huliganerna lyser med sin frånvaro och ridsporten lyckas istället visa en stark enighet och sammanhållning utåt, fast alla ska veta att ridsporten också har sin beskärda del av intriger och konflikter. Men ridsporten svetsas samman när det gäller, och så går det inte till i sportens värld.
Ridsportens folk använder sociala medier och uppmanar varandra att rösta på sin hjälte. Så får det väl ändå inte gå till i sportens värld.

Sista beviset hittar vi hos riksdagen, där varken Stensons golf eller Peders ridsport räknas som sport, åtminstone inte som folksport med rätt att ge friskvårdsbidrag. För vem kan må bra av att ägna sig åt sådant som golf och ridsport?

Ridsport är inte en sport, utan så mycket mer än en sport. Det är ett engagerat sätt att leva som har fångat hundratusentals människor bara i Sverige. Lycklig den som får ta del av ridsportfolkets handlingskraft, och grattis Peder till Jerringpriset!