Fredag 2 december – Oss preppers emellan

Sådär. Jag har just burit in några lådor ved till kaminen. Ja, vi bor inne i stan, med värme, vatten och avlopp, med kyl och frys och en affär fyra minuter bort.
Men vi har en kamin, vi har ved, vi har cyklar , tändstickor och konserver. Därmed är vi förberedda för den stora Nedsläckningen.
Kanske har du läst böckerna, men troligen inte. Det handlar om trilogin Stjärnklart, Stjärnfall och Stjärndamm av Lars Wilderäng, en apokalyptisk bokserie om hur vårt moderna samhälle gradvis faller sönder. Bilarna stannar oförklarligt, internet börjar hacka och slocknar så småningom helt, kraftverken slutar leverera el – kort sagt, allt släcks ned.
Och där står människorna, en del oförberedda, oförmögna att hantera situationen och fullt förvissade om att allt är som vanligt igen i morgon, medan andra har väntat på den här dagen. Preppers runtom i Sverige har fyllt badkaret med vatten och kollat förrådet med uppladdningsbara batterier och frystorkad mat redan första dagen. Sedan tar de sina skjutvapen, packar ryggsäcken och cyklar till sin stuga någonstans långt borta där det finns vatten och ved.
Det är nyttigt att stanna upp och tänka på allt vi tar för givet, och hur oerhört sårbara vi skulle vara om nedsläckningen faktiskt blev verklighet. Jag menar vem äger en skrivmaskin? Eller vet hur man handmjölkar kor?
Lars Wilderängs böcker är mörka och dystopiska, men med ljusglimtar och absolut läsvärda om du vill bli lite omskakad.
Nej hörni, om man skulle ta och tända en brasa. Eller fylla badkaret med vatten.

Preppers och survivalister
Survivalism är en rörelse av individer eller grupper (kallade survivalister eller preppers) som aktivt förbereder sig på flera plan för en lokal till global social eller politisk katastrof. Survivalister besitter ofta kunskaper i medicin och självförsvar och har lager med mat och vatten för att kunna vara helt- eller delvis självförsörjande om matleveranserna skulle upphöra. Survivaliströrelsen fick stort genomslag under kalla kriget och har nu åter fått fler anhängare efter de senaste årens ekonomiska problem och naturkatastrofer.

Förklaringen hämtad från bloggen Swedish Prepper