14 mars – Tänk vad några bokstäver kan göra

Häromdagen, när jag var på Moderna museet i Stockholm, hamnade jag mitt i ett samtal.
Visst lät det inledningen lagom nonchalant? Sanningen är att jag inte satt min fot på Moderna museet på decennier, och jag hängde inte där särskilt länge eftersom konst har en förmåga att trötta ut mig rätt fort.
Hur som helst. När jag beställde kaffe berättade tjejen bakom disken för killen bakom disken om en besökare som varit alldeles rasande över en felstavad skylt i fiket någon dag innan.
Det stod ingerfära på skylten, och den manlige besökaren hade läxat upp de anställda ordentligt.
Moderna museetOrdlös konst utanför Moderna museet.

 

En del ser sällan felstavningar, andra är yrkesskadade som jag och ser dem direkt. Vi som ser dem kan antingen välja att ta dem ro, eller som en personlig förolämpning.

Jag tycker att det finns en poäng i att tala om när något blir fel. Att skriva om konferansen som ska hållas kan ge ett lite mindre trovärdigt intryck, och allra roligast är ju när någon vill berätta hur proffessionell en verksamhet eller person är, och stavar det just så.

Ett stillsamt påpekande brukar räcka. Det är ändå inget världskrig som ska vinnas, och ibland blir det fel. Eller till och med rätt ofta, det märker jag varje gång jag glömmer att använda granskningsfunktionen när en text är färdigskriven. Då kommer garanterat en fråga från en vaken redaktör, ofta mycket milt formulerad, om jag verkligen ville ha det ordet eller den stavningen.

Ett annat kapitel i samma historia handlar om dem som ser fel fast de inte finns. Nu senast har vinnarlåten If I were sorry väckt upp känslor och kommentarer om att grammatikaliskt korrekt engelska ju hade varit trevligt.
Och om det inte framgått tydligt nog redan: Här används konjunktivformen, som uttrycker en önskan, precis som svenskans ”om jag vore”. Frans påminde själv i en intervju om att samma uttrycksform används av Beyoncé i ”If i were a boy”.

Jag kan bara notera att ingen hade synpunkter kring Beyoncés låt.

PS. Nu ville stavningskontrollen mycket riktigt ändra till ingefära, konferensen och professionell. Jag höll emot, medvetet. DS