Vad skulle Agnes Wold säga?

I takt med att sekulariseringen vinner mark har Bibeln som ett moraliskt ankare minskat i betydelse. I stället har allehanda profeter och gurus kunnat påverka oss med sina mer eller mindre genomtänkta filosofier.

Vi kan även föra in våra välmenande myndigheter i denna grupp av påverkare. Vem känner inte till kostcirkeln, trots att den inte är omnämnd i den heliga skrift? Och en del av oss kommer också ihåg kampanjen ”Socialstyrelsen vill att vi äter 6-8 skivor bröd om dagen”, finansierad, inte helt oväntat, av Brödinstitutet. Året var 1976.

Sedan kom influerarna, men jag har en bestämd känsla av att min generation, alltså 60-talisterna, har låtit oss förbli relativt opåverkade av dessa.
Själv nöjer jag mig med att följa outfluencern Ulf Johansson.

Men nu har något hänt. Eller, ja det var nog några år sedan det började hända, men det tar ju lite tid för somliga av oss att notera förändringar som smyger sig på oss.

Agnes Wold har fått oss i sitt grepp. Hon började sin väg till riksguru under pandemin när hon tillsammans med Christer Lundberg svarade på frågor om covid och en del annat i Sveriges Radio. Med tiden blev det en hel del annat.

När vi träffade vårt vängäng i somras visade det sig att flera i sällskapet, framför allt männen, oberoende av varandra hade blivit flitiga lyssnare av poddarna med Agnes Wold. De delade med glädje med sig om hur Agnes Wold hade ifrågasatt det nyttiga i att stå och jobba, liksom hur hon ställde sig till Socialstyrelsens hänvisning till ny forskning när myndigheten kom med varningar om alkoholintag förra hösten.

Det finns ingen ny forskning, sade Agnes Wold, bara gammal forskning omtolkad med ”kreativa metoder”.

På midsommarfesten blev det sedan en grej att i alla lägen fråga sig vad Agnes Wold rekommenderar gällande de mest skiftande ämnen. Hur skalar man färskpotatis bäst enligt Agnes Wold? Hur många olika sillsorter kan man blanda på samma tallrik? Och hur ska man förhålla sig till snapsandet? När och hur?

När jag googlar på ”Vad skulle Agnes Wold säga?” inser jag att det är fler än jag som sett denna kvinnas storhet. Du kan till och med beställa en poster (sådant vi kallade affisch förr i tiden) med den texten.

Jag har inte hittat några råd gällande vare sig potatisskalning eller sillblandning från Agnes Wold, men de kommer nog.

Däremot har vi med glädje sjungit hennes favoritsnapsvisa.

Imbelupet glaset står på bräcklig fot
Kalla pilsnerflaskor luta sig därmot
Men därnere, miserere, uti magens avgrundsdjup,
sitter djävulen och väntar på en sup.

Sedan finns det ytterligare sex verser men dem får du leta upp själv.

Upphovsmän är Bengt Sändh och Rune Andersson
Melodin är Kors på Isas grav, om det nu säger dig något.
Fråga Agnes Wold annars.