Fredag 16 oktober – Efter Bard, Bennet och Holknekt

Att krama Alexander Bard, fråga Carl Bennet om han har tid att hänga lite och få Per Holknekt att bli alldeles darrig efter en introduktion, det är inte den typ av händelser som brukar prägla mitt liv, och särskilt inte under en och samma vecka.

Den senaste veckan har varit ett lysande undantag från allt som kan betecknas som vardag.

AlexanderBard

Alexander Bard.

Allt har hänt under rubriken Skövde Business Week som jag hade den stora äran och glädjen att programleda. Namnet, ja. Jag studsade första gången jag hörde det. Var det överhuvudtaget möjligt att koppla ihop det mest västgötska man kan tänka sig, alltså Skövde, med en business week?

Med facit i hand är svaret ett klockrent ja. Under tre dagar hölls seminarier under olika teman.
Alexander Bard gav alltihop en kickstart genom att… ja, hur ska man sammanfatta hans budskap i en mening? Kanske genom att konstatera att allt handlar om sammanhang, och att den stora kulturfestivalen Burning Man i USA har en nyckelroll när det gäller nya landvinningar i vår digitala ålder.

Fredrik Härén är måhända inte ett lika stort namn som Alexander Bard, men lika trollbindande att lyssna på, och han fick det att låta så lätt att skapa något nytt.  Denna författare och föreläsare med kreativitet som huvudämne satt dessutom i en skrubb någonstans i Paris där han var just i tisdags och föreläste via Skype.

Carl Bennet, företagsledaren, landade med sitt privatjet på Skövde flygplats och gav oss ett par timmar av sin värdefulla tid innan han drog vidare till en ny plats i sitt imperium.  ”Hellre en stor padda i en liten damm än en liten padda i en stor damm” var ett av hans budskap.

Percy Barnevik hade inte möjlighet att komma personligen, men jag blev väldigt tagen av hans berättelse om organisationen Hand in hand, som arbetar med hjälp till självhjälp och startar mikroföretag i tredje världen.

Rymddesignern Cecilia Hertz gjorde intryck med sina tips om hur man inreder en rymdkapsel och sina stålkalsonger. Hon lämnade scenen med två ord till oss: Why not?

Jonas von Essen.

Från Pokhara i Nepal nåddes vi av Michelle Welsch, socionomen som lämnade sitt perfekta liv i New York och drog österut för att arbeta med socialt företagande, och hittade sinnesfrid på kuppen, trots en daglig kamp för att få ihop vardagen med små medel. Underbar att lyssna på, och efteråt fick jag frågan om var arrangörerna hittade henne. Svaret är: Jag vet inte.

Skövdebor har också funnits med på scenen. Doktoranden i psykologi Petri Kajonius sågade CV och intervju i samband med anställningar jäms med fotknölarna på ett mycket elegant vis, och minnesmästaren Jonas von Essen levererade århundradets hittills bästa förklaring till varför han nästan missade att komma till sin utsatta tid.
Jo, det var precis vad som nästan hände, men projektledaren Lisa Lindgren gjorde en blixtinsats och räddade allt.

Och så var det Per Holknekt då, mannen, myten, mästaren på överlevnad. Jag introducerade honom med att vi nu nått fram till Point of no return i programmet, efter ett rafflande anslag med Alexander Bard, sättande av scenen och presentation av karaktärer och ämnen, allt medan temperaturen steg.
Per Holknekt skulle nu stå ensam på scen i två timmar, utan manus, utan power points, och vad var det annat än själva peripetin under veckan?

Möjligen blev han lite extra nervös av detta, och det var mycket känslor i hans föreläsning.

Till sist bara: Skövde Business Week ville göra något nytt, genom att knyta ihop människor och teman som inte alltid kommer tillsammans. Det skulle inte bara bli en vecka för kostymer, och inte en räcka föreläsningar för en publik på rader av stolar. Därför var lokalen i Gothia Science Park möblerad som ett gigantiskt vardagsrum med matbord, soffgrupper och fåtöljer. Därför sändes allt live och finns dessutom kvar att se igen och igen.

Minns detta, du som var med. Vi var där när allt började, när Skövde klev ut i världen och skapade något nytt, den där veckan i oktober 2015.

Här kan du ta del av allt som hände under Skövde Business Week.

Galan

Kristina Eklöf, Skövdes näringslivschef iförd boa på Näringslivsgalan. Till höger Victor Sunnliden, Skövde Business Weeks ofrivillige IT-tekniker.