Lördag 26 september – Alla dessa böcker

kokböcker

Bokmässan pågår fortfarande när jag skriver detta. Eller bok- och biblioteksmässan som den egentligen heter, men det är helt klart fler böcker än bibliotek där. Det är även fler teförsäljare, fler hästfotografer och fler matlagningsshower än bibliotek.

För några dagar tippar fokus i Sverige över från Stockholm till Göteborg, precis på samma sätt som det är för Visby en intensiv sommarvecka, och visst är det härligt att vara en del av denna myrstack. Att gå mellan montrarna är som att skruva på en radio med hundratals radiokanaler, jag fångar några ord här, några meningar där. Stannar till en stund och låter mig tjusas, men tänk om det händer något ännu mer fascinerande i nästa monter?

 

På bokmässan hade jag stämt träff med Carina Bergfeldt, denna makalöst engagerade reporter och gudabenånade skribent, som fångat mig och många andra med sin bok Sju dagar kvar att leva, där den bärande berättelsen handlar om Vaughn Ross som väntar på sin avrättning.

”Jag bara älskar att berätta om den här boken”, sade Carina Bergfeldt, som kom mycket nära de människor hon berättar om.

Ganska långt därifrån är Kerstin Ekmans senaste bok, om 1700-talsvetenskapsmannen Clas Bjerkander. Bli inte orolig om du inte känner till namnet, det är inte många som gör det, men när Kerstin Ekman berättar om mannen så är det som om hon berättar om en kär vän, så nära kom hon Bjerkander när hon läste hans brev och dagböcker.

Den som åker till bokmässan tyngd av både kamera och dator upplever vissa fysiska begränsningar när det gäller bokinköp. Jag kom hem med två böcker, en reseguide till Skottland och så Jonas Jonassons senaste. När jag behöver böcker går jag nämligen gärna till det som det inte fanns så mycket av på mässan i Göteborg. Bibliotek.