Vecka 37 – Varför betala för ridsport?

Ridsporten platsar inte på sportsidorna
I helgen som gick avgjordes DM i såväl dressyr som fälttävlan i Västergötland. Det har du säkert läst om, du som läser lokaltidningar i området.
Eller hade du missat det? Sanningen är att det har skrivits minimalt om det.
Visst, jag talar i egen sak eftersom jag bevakade mästerskapen i dressyr hos duktiga arrangörsklubben Vartofta Rid- och Körsällskap, och skickade referat till två lokaltidningar som hade fått varsin distriktsmästare.
De har inte tagit in något, och jag vet vad svaret är utan att ha fått det: Ridsportbevakningen får inte kosta. Klubbarna är ju så snälla med att skicka in referat och bilder från sina tävlingar, och när det går bra för klubbens ryttare ute på tävling, så varför betala för något som vi får gratis?
Lågt rankad sport
Det här stör naturligtvis mig som frilansjournalist inom bland annat ridsport, men det stör mig även på ett djupare plan. För det handlar om synen på ridsporten. Den ligger inte särskilt högt på tidningarnas bevakningslista, trots att det är den näst största ungdomsidrotten i Sverige. Den näst största. Det är svårt att tro när man läser sportsidorna.
Ok att vara okunnig
Naturligtvis kommer sportjournalisterna när de har möjlighet ut till våra tävlingar, om vi bara informerar dem  i god tid. Men hur många av oss har inte stått där på tävlingsplatsen och berättat om sportens grundläggande förutsättningar, om ponnykategorier, bedömningar och hinderhöjder? Tänk er samma scenario på en fotbollsmatch, med en reporter som frågar arrangörerna vilka lag som spelar och vad det hela går ut på.
Eller som en av arrangörerna i Vartofta sa: ”Jag är så trött på att i princip skriva alltihop själv”.
Min fråga den här veckan är: Ska vi ha det på detta viset? 

PS Till helgen går DM i hoppning i Svenljunga. DS