Hur sammanfattar man 100 år på 160 sidor? Det är klart att man inte gör. I stället har jag tagit mig friheten att plocka godbitarna och skriva om det jag ville läsa om. Människorna, vardagen, upptågen och förstås hästarna.
Boken heter 100 år med arméns ridskola på Strömsholm och handlar om en epok som (skämskudde på) jag inte ens visste om förrän i höstas.
Så här lyder baksidestexten:
”Det var rent ut sagt uselt ställt med både hästar och ridkonst i den svenska krigsmakten. Hästarna hade dött på slagfälten, de små hästar som föddes upp i Sverige motsvarade inte på långa vägar krigsmaktens behov, och officerarna kunde inte rida.
Något måste göras, konstaterade kung Karl XV och Sveriges riksdag, och lösningen blev grundandet av en arméridskola på Strömsholm i Västmanland 1868.
Där och då förändrades allt.
Ur askan efter krigen växte en ny hästavel fram med en genomtänkt remontering till krigsmakten, och officerarnas ridkonst gav utdelning i form av en rad olympiska medaljer.
Vägen till ära och berömmelse gick via den fruktade Säbygraven och kapplöpningarna där officerarna skulle förädla sitt mod, men var också kantad av middagar och skälmska upptåg.
Med faktakunskap och berättarglädje tar författaren med läsaren på en resa genom seklerna. Foton och dokument från slottsarkivet blandas med minnen från dem som gick ”långa kursen”.
Den militära traditionen bestod i 100 år och än i dag är Strömsholm ett pulserande hjärta i ridkonstens och ridsportens Sverige. Dagens stallmästare på Ridskolan Strömsholm, Jens Fredricson, världsmästare i laghoppning, knyter ihop historia med nutid och framtid.”
Vill du komma till boksläppet lördag 4 maj? Hör av dig i så fall!