Boksläpp på Strömsholm

Lektion i vita ridhuset 1907.

Vita ridhuset. Platsen kunde inte ha varit bättre för boksläppet lördag 4 maj när boken ”100 år med arméns ridskola på Strömsholm” mötte sin första publik.
Det var i Vita ridhuset på Strömsholm i Västmanland officerarnas ridkunskaper finslipades under 100 år, från starten av arméns ridskola 1868 till dess nedläggning 100 år senare. Det var här de red, de vars namn har gått till ryttarhistorien. Henri S:t Cyr, Gustaf Boltenstern, Hans von Blixen.Finecke, Clarence von Rosen och alla de andra.

Vita ridhuset på Strömsholm.

Det var här de unga kavalleriofficerarna blev undervisade av skolchefer som Waloddi Fischerström och Frank Martin. Hela hösten var det ridning utan stigbyglar som gällde, för att ryttarna skulle bli sadelfasta.

Det var här de inte alltid lättridna hingstarna från Strömsholms stuteri ibland gick till anfall mot både varandra och mot sina ryttare, ibland med fysiska skador som följd.

Det blev med andra ord en högtidlig inramning av boksläppet, som gästades av flera av dem som medverkat till att boken kunde bli verklighet. Stort tack till alla som kom!

Mikael Hedlunds fina film från boksläppet
Björn Persson Fälth och Suzanne Möller
Presentation av boken

Boken 100 år med arméns ridskola hoppas jag ska kunna läsas med stor behållning av alla som är intresserade av hästar och ridsport, liksom av alla som är fascinerade av militärhistoria, liksom givetvis av dig som känner det där extra för Strömsholm.

Ur bokens förord, riktat till Strömsholm:

”Vi är många som upplever en magisk klang i ditt namn, alla vi som gått kurser i dina omgivningar eller besökt tävlingarna, inte minst de traditionella pingsttävlingarna.

I dag är du mittpunkt i en av Sveriges tre riksanläggningar för hästsport, men vägen dit har varit slingrig.

År 1868 gav du tak över huvudet åt de första officerarna på arméns nystartade ridskola, och under 100 år framöver följde du dessa officerare i vardag och på fest. Du såg dem anlända med häst och vagn, unga och förväntansfulla. Du har upplevt Jordgubbamiddagar, baler och åtskilliga kvällar i Klubben, mässlokalen i slottet. Du har sett officerarna blicka upp mot portalen med inskriptionen H.E. R.S. som genom decennierna uttytts på olika sätt, och du har sett dem vandra ut i världen, för att utbilda andra i den ädla ridkonsten, eller för att ta medaljer vid olympiska spel.

Det är den epoken, från 1868 till 1968, jag har fått förmånen att lära mig mer om.

Det gavs ut en bok om de första 50 åren, och ytterligare en i samband med 75-årsjubileet, med den planerade boken om alla de 100 åren blev aldrig verklighet – då.

Den här boken ger inte sken av att vara en heltäckande skildring, men det står klart att utan seklet som ridskola för armén hade vi inte haft den ridsportens högborg som Strömsholm är än i dag, och Sverige hade knappast varit den framstående nation inom ridsport som vårt lilla land har förvandlats till.”

Boken ges ut av Petesso förlag och kan beställas genom mejl till jan.lensinger@petesso.se
Du kan också kontakta mig via mejl eller tel så ska jag se till att du får en bok!

Uppdukat för boksläpp.
Foto från läktaren.