Ett omtumlande dygn

Peder och All In i Göteborg Trophy i Scandinavium 2016.

Han gjorde det igen. Och vi gjorde det igen, den fruktade ridsportmobben som skakar om det etablerade Idrottssverige sådär en gång om året. Vi slår inte till med läktarbråk, inte med bengaliska eldar – hur skulle hästarna reagera på det? – utan med våra tummar. Och vi finns där du minst anar det. I skolorna, på arbetsplatserna, på föräldramötena. Det är helt enkelt så att vi inte är vare sig ridsportmobb eller hästmaffia, utan en del av Sverige. En ganska stor del av Sverige dessutom. Omkring en halv miljon människor har en regelbunden kontakt med hästar på olika sätt.

En gång om året finns ridsporten med som en nästan godkänd idrott och vi tar chansen. Jag ska villigt erkänna att jag aldrig röstat på Jerringpriset förrän Rolf-Göran Bengtsson nominerades 2011, och jag är uppenbarligen inte ensam.
Det har tillkommit röster, och varje röst räknas. Punkt.
Jag var där, i Göteborg under EM och finalen. Den känslan, när Peder och All In klipper hinder efter hinder i runda efter runda. Med tre hinder kvar i finalen river han, och alla vet vad det innebär att komma fel i en trekombination, men de kommer tillbaka, klarar utsprånget och det sista hindret. EM-guldet är i hamn.
För er som fortfarande vill hävda att ridsporten inte är en riktig sport, och att den därtill är obegriplig, hänvisar jag till den presentation av sporten och dess grenar som jag gjorde i fjol, när Peder vann Jerringpriset första gången.

Och hör och häpna, men Jerringpriset var faktiskt inte den största händelsen i ridsportvärlden under måndagsdygnet. Den händelsen stod i stället Skatteverket för, med sitt besked att ridsporten från och med i år räknas som friskvård, vilket innebär att arbetsgivare skattefritt kan ge sina anställda friskvårdsbidrag till ridning.
Sedan 1988, då ett nytt regelverk för friskvårdsbidrag infördes, har ridsporten tillsammans med golf, segling och alpin skidåkning räknats som för kostsamma sporter med krav på dyr utrustning. I 30 år har regeln ifrågasatts. Ridsportförbundet har träffande kallat frågan ”ridsportens sjukaste fråga”.
Flera gånger har också en förändring varit nära. Så var det 2008 när riksdagen röstade igenom en ändring, men till ingen nytta eftersom regeringen aldrig följde upp beslutet. Så var det 2014 när samtliga riksdagspartier utom V tyckte att friskvårdsbidraget skulle kunna gå även till ridning.
Nu blev det inte politiken som stod för ändringen, utan juridiken, och vi har golfen att tacka för detta. En dom i Högsta förvaltningsdomen slår fast att friskvårdsbidraget kan användas till pay- and play-golf, och det ledde till att Skatteverket över natt ändrade sin tolkning av reglerna.

Så grattis till alla anställda med arbetsgivare som betalar för friskvård! Nu kan ni både rida och spela golf för pengarna, och dessa sporter har på kuppen fått status som friskvårdande, vilket vi redan visste att de var.
Så vad tycker ni? Ska vi betala tillbaka till golfen genom att lägga några röster på Henrik Stenson om han blir nominerad till Jerringpriset igen? Det är ju ändå inte prestationen som räknas utan populariteten. Vilket vi har hört till leda.