Ridsport – så funkar det

Ridsporten tar sällan plats på sportsidorna. Det finns många orsaker till det, och en är att sportreportrar inte kan ridsport.
Det är nog också så att det finns en och annan kunskapslucka även bland den sportintresserade allmänheten.
Ska vi vara bottenlöst ärliga så kanske det inte är så konstigt. Vi har nog en hel del för oss som kan verka obegripligt utifrån.
Men så här kan vi ju inte ha det. Nu är det dags att avslöja hemligheterna, och därför har jag skrivit ihop en introduktion till ridsporten, till hjälp för sportredaktioner och andra som vill förstå mer.

Till sportreportrar som ska bevaka ridsport vill jag också ge ett annat råd: Ta rygg på en hästkunnig människa som får bli din ciceron och följeslagare på tävlingen. Men det underlättar att redan i förväg kunna se skillnad mellan en oxer och ett räcke, eller en piaff och en passage.

Jag har tagit min utgångspunkt i frågor jag mött när jag hållit gröna kortet-kurser för blivande tävlingsryttare och föräldrar, samt använt den kunskap jag samlat på mig som ryttare, domare i hoppning, tävlingsfunktionär och inte minst journalist med hästar och ridsport som mitt främsta bevakningsområde.
Naturligtvis finns det hur mycket som helst att berätta om denna fantastiska sport, men vi ska någonstans börja, och jag börjar så här.

Har du frågor eller synpunkter, tveka inte att höra av dig!

Så funkar ridsporten del 1 Att tävla med hästar

Så funkar ridsporten del 2 Hästar och ponnyer

Så funkar ridsporten del 3 På hoppbanan

Så funkar ridsporten del 4 På dressyrbanan

Så funkar ridsporten del 5 Fälttävlan