27 juni – Yrkeshemligheter

Så här i semestertider är naturligtvis inte alls rätt läge att avslöja följande yrkesknep. Men det är nu jag har haft tid att skriva ner dem, så håll till godo.

Det handlar om hur du får tag i svårnådda personer, en kunskap som kan vara användbara även för dem som inte är journalister.

1. Börja tidigt. Strax före klockan åtta har de flesta garden nere och mobilen på. Men se till att ringa fem i åtta, för det kan vara möte klockan åtta.

2. Ring före 9.30 eller efter 10. ALLA offentliga arbetsplatser har Den Heliga Fikarasten mellan halv tio och tio. Just det, där är förklaringen till att du aldrig får tag i den där tjänstemannen eller ens får svar i växeln. Det fikas.

3. Får du beskedet att den du söker sitter i möte hela dagen: Tro inte på det, utan prova att ringa strax före klockan tolv, för klockan tolv är det lunch oavsett mötets vikt, och några minuter i slår även de mest förhärdade på sina telefoner igen. Bara för att kolla. Då slår du till.

4. Gick det inte vägen? Prova strax före klockan ett igen. Sedan kan du ta paus och ligga lågt, för att prova under eftermiddagen, men inte mellan 14.30 och 15. Helig tid. Se under punkt 2.

5. Börjar klockan närma sig halv fyra och du fortfarande inte har lyckats? Lita då INTE på meddelandet att personen sitter i möte, är åter kl 16, eller ännu värre kl 17. Det betyder i nio fall av tio att personen inte kommer in mer den dagen.

6. Lämna inte meddelanden efter pipet. Skicka ett sms istället. Det kan de flesta läsa av även under de mest krävande möten, och blir de nyfikna så ringer de.

7. När klockan är kvart över fyra och du just har gett upp, bli inte alltför lycklig om personen du sökt hela dagen äntligen ringer tillbaka. Ju längre du har väntat, desto större är risken för att du sökt fel person, det finns forskning på det. Då är det bra att det finns en dag i morgon också. Och du, glöm inte att be om direktnumret.