1 april – Allt är tillåtet

Denna dag är en högtidsdag, och jag hade önskat att det varit en vanlig vardag. För det finns få saker som slår känslan att förväntansfullt bläddra i tidningarna och – där! Ha! Där har vi det!

Men inte ens denna April Fool´s Day är allt tillåtet. Att avslöja skämten i radio innan folk har hunnit söka efter dem själva är strängeligen förbjudet. Att skämta om tranor i vår del av världen är på gränsen till det otillåtna och kräver ett stort mått av finess.

Vad som skämtas om den 1 april 2013 får du ta reda på alldeles själv. Jag ska inte förstöra det nöjet för dig. I stället kommer här en liten exposé över minnesvärda aprilnyheter från P4 Radio Skaraborg.

2003 – Sean Connery spelar Arn och inspelningen börjar i dag i Varnhem. Skynda och var med! Tack Anders Mårtensson som gjorde en övertygande Sean Connery!

2004 – Vattnet i Hornborgasjön för kallt för tranorna meddelade nystartade Djurskyddsmyndigheten. Allmänheten uppmanades åka dit med termosar med varmvatten. (Transkämt med extra skruv)

2005 – Datumkörning på E20 för att minska trafikmängden. Bilar med udda slutsiffra på skylten kör udda dagar osv. Polis varnar för ökad svartskyltsförsäljning.

2010 – Det nya RET-avdraget införs efter den snörika vintern. RET står för reparation som en följd av extraordinära temperaturförhållanden.

Och sist men kanske bäst av dem alla. Den stora nyheten 1 april 2009 var att blivande prins Daniel är släkt med Birger Jarl och därmed har mer arvsrätt till kronan än Victoria. Nyheten bekräftades av såväl släktforskaren Ted Rosvall som kyrkohistorikern Ragnar Sigsjö.
Här finns inslaget och texten.