Vecka 41 – När socker blir salt tar Martin medalj

I skolköket på Kavelbrogymnasiet i Skövde jobbar Martin Karlsson de dagar han inte åker och tävlar någonstans i Sverige eller världen. Nu hade han just varit i Erfurt i Tyskland och tävlat i stora, fina matlagnings-OS.

För första gången var ett lag med enbart skolkockar med i klassen för offentlig mat. De betraktades som en katt bland hermelinerna. ”Underdogs var bara förnamnet”, skrattar Martin när han berättar.

Men det tyska laget slutade skratta när de i tävlingshetsen lyckades ta salt i stället för socker i brylépuddingen. Därmed var de ute ur leken medan skolkockarnas älgköttbullar och Ålandspannkaka föll juryn i smaken och det slutade med en silvermedalj.

-Det viktiga är att eleverna här kan se att en skolkock kan tävla i OS och tänka: ”Det vill jag också göra”, säger Martin, som jag intervjuade för Skövde Nyheters räkning.