Låt oss hoppas att Göran har fel

Foderbordet i skolhästarnas lösdrifter.

Nu är den invigd med besked, den stora utbildningsanläggningen Axevalla Hästcentrum utanför Skara.
250-miljonersanläggningen blev frukten av det arbete som jag var med och drog igång 2012, inom ramen för Skara Hästland, fast jag ska ärligt säga att jag inte såg just den utvecklingen där och då.

Skara Hästland började som en förstudie, ett Leaderprojekt faktiskt, efter att Axevallatravet eller Västergötlands Travsällskap, Skaraortens Ryttarförening med anläggning nära travet, och Skara kommun ville lyfta hästsektorn gemensamt.

Hur kunde travbanan få mer och liv och rörelse alla dagar i veckan, inte bara på travkvällar? Hur skulle ridklubben tänka när de behövde rusta sin anläggning? Och hur kunde Skara kommun bistå för att utveckla hästnäringen?

Resultatet blev så småningom en till stora delar ny anläggning för klubben, banor för islandshäst på travets innerplan, och ett antal evenemang som skulle föra samman olika delar av hästsporten och få oss att förstå fördelarna – och nödvändigheten – av samarbete.

Vi ville knyta ihop tygel och töm. Det var våra ledord.

Parallellt med allt detta började Västra Götalandsregionen utreda behovet av en samlad utbildningsanläggning för sina hästanknutna utbildningar, naturbruksgymnasium med hästinriktning, hovslagarskolan och andra yrkesutbildningar.

Jag har svårt att tro att regionens ögon skulle landa på just Axevalla om inte arbetet med Skara Hästland hade gjorts, även om det också förhöll sig så att gymnasiets travinriktning redan fanns på Axevalla.

Margareta Bendroth passar på att fotografera.
Åse Ericson var en av ciceronerna under rundvandringen.

Nu, hösten 2025, har 250-miljonersbygget Axevalla Hästcentrum tagits i bruk, och den 2 oktober hölls en VIP-invigning som lockade tunga namn inom hästsektorn. Bland annat kom personer i ledningen från riksanläggningarna Strömsholm och Flyinge, och det blir extra skoj eftersom Axevalla en gång i tiden, nu snackar vi sent 1980- eller tidigt 1990-tal, var på väg att bli Sveriges tredje riksanläggning för hästnäring och hästsport.

Men regionala hänsyn påverkade beslutet, och anläggningen hamnade i Wången i Jämtland.

För 250 miljoner får man ganska mycket. De 50 skolhästarna på Axevalla hålls i lösdrifter med mellan sex och åtta hästar i varje grupp. Elevernas egna hästar bor i boxstall. På anläggningen finns hygienslussar, spolspiltor man kan stänga om så att inte fukten sprider karantänsstall, fosfordammar, en maskinhall, mockningsmaskiner och så småningom också foderrobotar, men de var sena från tillverkaren.

En karta visar rätt bland alla hagar.
När boxarna har öppna fronter är det bra med skyltar som varnar för att öppna boxdörren när hästen har huvudet utanför.

”Vi ville bygga en anläggning som inte finns” sade rektor Niclas Dahlqvist under invigningen.
God hästhållning, god arbetsmiljö och möjligheter att testa nytt har varit tre förutsättningar för bygget.

Bland annat ska här finnas testbäddar, och jag måste erkänna att första gången jag hörde det uttrycket förstod jag inte alls varför det pratades om testbäddar. Vad finns det att välja på? Växelströbädd eller permanentbädd i boxen, det är bara att välja.
Men testbäddar är också vad man kallar den miljö där företag och forskare samverkar vid utveckling, test och införande av nya produkter, tekniker, eller tjänster. Häpp. Där fick jag lära mig något nytt.

Emma Kronvalls skulptur Två själar samma tanke.

Det finns också mycket konst på Axevalla Hästcentrum. När Västra Götalandsregionen bygger ska en procent av kostnaden avsättas till konstnärlig utsmyckning. Följaktligen finns det hästkonst för 2,5 miljoner på utbildningsanläggningen. På väggarna i entréhallen finns bilder av hästar hos Ridsports tidigare krönikör Anna Ozén och utanför finns Emma Kronvalls skulptur Två själar samma tanke.
Som hästmänniska ser man förstås många trevliga sätt att använda 2,5 miljoner, men så går det till i regionen och nu pratar vi inte mer om det.

Men hur var det nu med Göran? Och vilken Göran?
Bland alla mer eller mindre långrandiga föredragningar som gjordes vid invigningen fanns också några korta och kärnfulla. En av dessa framfördes av representanter från Sparbanksstiftelsen i Skaraborg. Sparbanksstiftelsen har bidragit med sex miljoner till det ridhus som Axevallatravet byggt i anslutning till anläggningen.
Sparbanksstiftelsen tror på hästnäringen, det har de visat flera gånger tidigare, men de kunde inte avhålla sig från att berätta om ett tillfälle där de träffat en tidigare högt uppsatt politiker och berättat för honom om vad de valde att bidra till.
Han hade lutat sig fram över bordet och sagt: ”Jaså, ni tror på hästnäringen? Den tror jag är död.”

Det var ingen mindre än Göran Persson, ordförande för Swedbank, som Sparbanken Skaraborg har samarbete med.
Tror du han har fel? Det tror jag.