I dag nås vi av beskedet att Karl-Erik Bender har lämnat oss. Jag träffade honom 2017 och gjorde ett reportage till Allt Om Travsport, som jag nu delar med er här.
Takpannorna gav pengar, men det är hästarna som har gett Karl-Erik Benders liv en extra dimension. Storhetstiden som hästägare har han bakom sig men intresset är lika brinnande fortfarande hos Karl-Erik Bender, som nu har tagit Elitloppet under sitt beskydd.
Vi är i hjärtat av Skaraborg, det område som ligger mellan de två sjöarna Vänern och Vättern i Västergötland. Området är känt som Sveriges Kentucky, menen det är inte så mycket bevänt med den saken längre, konstaterar Karl-Erik Bender lite bedrövat.
De stallar som han en gång byggde är fortfarande landmärken på vägen mellan Tråvad och Edsvära, och två av dem drivs fortfarande av Stuteri Palema, Karl-Erik Benders stuterinamn. Antalet hästar i Palemas ägo har dock minskats de senaste åren från 170 till ett 50-tal hästar.
Hästar och affärer
Men låt oss ta ett steg bakåt i tiden, till 1930-talet, när vi hittar lille Karl-Erik med tömmarna i händerna på gården i Edsvära. Föräldrarna hade jordbruk och lanthandel.
−Jag körde häst när jag var fem år gammal och när jag var nio fick jag köra självbindaren som drogs av tre hästar. Så går det inte riktigt till nu för tiden.
Hästintresset fanns med från början, liksom känslan för att göra goda affärer. Att bara stanna hemma i lanthandeln var inte nog, så Karl-Erik byggde en varubuss och började köra ut varor till kunderna. På kvällarna fungerade varubussen som turnébuss åt dansbandet Anders Meijer, där Karl-Erik spelade kontrabas, och det var en av de andra medlemmarna i bandet som visade Karl-Erik en annons på en maskin som tillverkade takpannor.
Så köptes den första maskinen in, och resten är historia. Benders har i dag omkring 900 anställda i åtta länder och en omsättning på närmare två miljarder kronor. Huvudkontoret ligger där det alltid varit, i Edsvära i Vara kommun. Det är i dag Karl-Erik Benders som Ove som är vd, medan Karl-Erik är styrelseordförande.
Palema Fibber
Redan som ung började Karl-Erik Bender intressera sig för travsporten. Han hade flera hästar i träning, och var 22 år gammal när Axevallatravet invigdes 1956. Första egna hästen köpte han 1960. Hon hette Palema Fibber, hade amerikanskt påbrå och ropades in på auktionen på Brodda stuteri i Skåne för 4 900 kronor.
Axevallatränaren Tore Ernfridsson var med på auktionen, och tog sedan hand om träningen.
Totalt sprang Palema Fibber in 70 000 kronor och hade tio raka segrar på sin meritlista. Hon fick också ge namn åt stuteriet.
Super-Alf
En annan häst som Karl-Erik gärna minns är Knabe, hingsten som bland annat representerade Sverige i VM i USA på 1970-talet. År 1974 slog han också Ego Boy i Åbys stora pris.
Under 1980-talet utmärkte sig Kristina och Emelie Palema, som vann Stochampionatet på Axevalla 1985 respektive 1987. Bosse Näslund var tränare och kusk.
−Det var unikt, eftersom de två stona var syskon med samma mamma, Haha Arden, som jag hade köpt i USA.
Det blev flera resor till USA. Några år senare blev det köp av det sto som blev mamma till Alf Palema. Hingsten föddes i USA 1989 och blev kvar där de första åren. Som treåring blev han Årets häst i USA, efter seger i några av världens mest omtalade lopp, Hambletonian och World Trotting Derby. Under många år var han sedan Sveriges mest framgångsrika avelshingst, med två elitloppsvinnare bland avkommorna, Gidde 2004 och Torvald 2009, båda med efternamnet Palema. Dessa två sprang in ungefär 27 miljoner vardera under sin tid på banan.
Gravmonument
Den anläggning vi har träffats på, Stuteri Palema i Edsvära, byggdes till Alf Palemas ära.
−Han blev elithingst när hans första avkommor var fem år. Ingen annan hade klarat att bli det så ung. I elva år i rad var han fulltecknad med 150 ston om året.
År 2010 drabbades Alf Palema av testikelcancer och tre år senare togs han bort. Det var en tung upplevelse.
−Jag ville inte vara hemma när det skedde, så det fick göras när jag var i USA, berättar Karl-Erik.
Alfs minne är hedrat på ett sätt som få andra hästars minne. Ett stort monument är rest på platsen där han är begravd, mitt emellan stallet och boningshuset.
Sista hingsten
Sonen Gidde finns kvar på gården, och gör numera bara en begränsad insats i aveln.
Den sista verksamma hingsten på Palema var Symphonic Hannover, som betäckte här förra säsongen. Så flyttades han till ett annat stuteri och en morgon i början på det här året låg han död i boxen.
−Vi ska nog inte ha några avelshingstar här mer, säger Karl-Erik Bender.
−Om vi inte får fram någon egen hingst, lägger stuteriförmannen Morgan Wilhelmsson till. Han har suttit med under samtalet men har låtit chefen sköta det mesta av pratet.
De konstaterar tillsammans att det fortfarande finns goda möjligheter till nya lyckade uppfödningar från Stuteri Palema, även om det i dag bara handlar om ett tiotal egna fölston. De finns här på anläggningen, liksom en flock unga hästar. Stuteri Palemas övriga stall är uthyrda till tränaren Erik Martinsson.
Köper på magkänsla
Vi kommer in på vad som är ett lyckat hästköp, och Karl-Erik Bender konstaterar att han gjort en hel del bra affärer.
−Det är bra att ha kunskap omkring dig och lyssna in vad andra tycker. Men sedan ska du också ha egna åsikter. De hästar jag har lyckats bäst med har jag varit med och köpt själv, och jag har en del idéer om hur en häst ska se ut, men sedan handlar det också om magkänsla. Symphonic Hannover var en häst som jag tittade på gång på gång, och där var det hans utstrålning jag fastnade för.
Men den dagliga driften av Stuteri Palema har han inte lagt sig i. Där har i stället Morgan Wilhelmsson skött ruljangsen under 25 år.
−Jag är gynnad av att Morgan har skött verksamheten så länge, och jag har fullt förtroende för hans arbete. Det blir gärna så när ens anställda kan mer än man själv kan, säger Karl-Erik Bender.
−Det är bara när vi ska betäcka som du vill vara med i diskussionen, tillägger Morgan.
Lika värdefull är Pär Hedberg som ansvarar för Stall Palema där träningsverksamheten finns med ett 30-tal tävlingshästar.
Hellre stövlar än slips
Karl-Erik har ju också haft lite annat att göra, som vd för ett stort företag.
−Jag har tjänat mer på takpannorna än på hästarna, men jag har aldrig dragits till att umgås med de framstående i affärsvärlden. Då går jag hellre på stallbacken. Samtidigt är det många besökare på Benders som gärna vill se stuteriet också, och hästarna ger oss något att prata om.
Karl-Erik Bender har lyckats både som hästägare och företagare, och det är ingen vanlig kombination. Han har också bidragit till hästsporten på olika sätt, men inte villkorslöst. Han var en av de tilltänkta finansiärerna av Vara Horse Arena, en hästanläggning i 300 miljonersklassen, men drog sig ur sedan de andra i gruppen satte vinstkraven högre än Karl-Erik ville göra. Sedan stoppades projektet av lagliga skäl.
För två år sedan var det tänkt att han skulle bli storsponsor av Elitloppet, men Karl-Erik backade ur efter att en V75-kommentator hade talat illa om hans häst.
I fjol föll dock allt på plats med Elitloppet, och även i år heter Solvallas prestigelopp Elitloppet Benders.
−Planen är att Gidde Palema ska få defilera före loppet i år också. Förra året ville han inte lämna banan efter defileringen. Han ville vara kvar och tävla.
Reportaget gjordes 2017 och därför kan en del uppgifter i texten nu vara inaktuella.
Text och foto:
Anna Nyberg/Fux Media
Milstolpar
1934 föds Karl-Erik Bender i Edsvära, Vara kommun, Västergötland
1960 grundar han tillsammans med sin far Benders takpannefabrik
1962 Karl-Eriks första travhäst Palema Fibber vinner vid sin första start
1964 Benders är Sveriges största tillverkare av takpannor
1974 Hingsten Knabe vinner Åbys stora pris och blir bjuden till USA
1989 Stuteri Palema köper Highland Bridget som är dräktig med Alf Palema
1992 Alf Palema blir Årets häst i USA efter seger i bl a Hambletonian
2004 Gidde Palema vinner Elitloppet
2006 Torvald Palema vinner Elitloppet
2013 Alf Palema dör
2016 Benders går in som storsponsor till Elitloppet